Långritter

Mitt nya semesternöje, långritter runt om i världen! Välkommen att läsa om dessa fantastiska resor. Ett tips, gå in på www.horsexplore.se om du själv önskar åka.

Portugal – Constância 2019

Detta år bar det av till Portugal igen. Tänkte testa ett annat koncept med både lektion och uteritter. Givetvis på underbara lusitanos eller portugisiska korsningar (lusitanos utan registrering). Boendet var ett trevligt b & b, uppe på en höjd med utsikt över byn. Jag fick en egen lägenhet med en gigantisk veranda. Det tog en minut att promenera till stallet. På morgonen fick man en härlig frukost på terrassen och på kvällen blev man hämtad och körd till olika lokala restauranger. En kväll åkte vi till Golegã, lusitanons huvudstad. Från restaurangen kunde man titta på när byborna tränade sina hästar inne på hästarenan, som var ett torg mitt inne i centrum. Alldeles fantastiskt! Maten sedan var mycket god med mycket fisk.

Upplägget var två pass om dagen. Oftast blev det en dressyrlektion på morgonen och sedan en uteritt eftermiddagen. Vädret var fantastiskt första halvan på veckan så på dagarna kunde man slappa vid poolen. Ett fantastiskt upplägg. Det fanns flera alternativ på hur många dagar man ville stanna så jag fick träffa många olika människor eftersom det bara var jag som var där en hel vecka.

På eftermiddagen när man kom fram fick man en testridning. Vi fick rida självständigt inne på banan och så blev man tilldelad en häst efter det. Oftast fick man en häst de dagar man var där men jag fick lite blandat. Instruktören Antonio var hård till en början. Men när man lärde känna honom tyckte jag han var mycket bra. Hästarna var välutbildade men de krävde sin ridning. Men red man rätt fick man fantastiska resultat! De första fyra dressyrlektionerna red jag en underbar lusitano, Conhaque, som jag kunde träna öppna, skänkelvikningar och galoppombyten med. Han tom bjöd på spansk skritt. Klämde in en privatlektion på honom också som avslutning när det var byte av gäster. Nog den jobbigaste lektionen i mitt liv! Helt vinröd i ansiktet var jag. De sista två dagarna red jag en väldigt just häst, Zenitti. Han var också jättefin och nog en av de mest godmodiga hästarna jag har ridit. Vad gällde uteritterna blev det nog lite annorlunda för mig. Rider ju ut så mycket så jag red olika hästar varje dag. Den första var en unghäst som var ganska bråkig ute, Iberico. Jag sa att jag var på semester så då fick jag byta varje dag beroende på vad som fanns tillgängligt. Dag två red jag Grace, en av delägarnas privata häst. Ett jätte stort holländskt varmblod med fantastiska steg och som var en tävlingshäst i hoppning. Sedan fick jag rida Huisa, en härlig framåt häst. Fick rida ut på Zenetti en dag också. Sista dagen blev det en unghäst, Justiciero, som var mycket trevlig. Sista dagen var jag där med några återvändare så det blev en extra fartfylld ritt men många långa galopper. Naturen var alldeles spektakulär.


En mycket trevlig vecka och jag återvänder gärna!
Underbara Conhaque och jag tränar galoppombyten.

 Lite skänkelvikning

 Uteritt, uppe vid observatoriet.

Uteritt, jag i röd jacka på Justesiero

Norge - Jotunheimen 2016
Norska fjällen, ett helt otroligt vackert och varierat landskap. För den som aldrig varit i fjällen är denna resa ett måste. Jag valde en vildmarkstur på fyra dagar, men det finns kortare och längre alternativ i stugor. Vi bodde två nätter i stora tipitält och så en natt på fjällstation. Hästarna var mycket bra och välskötta, den norska Dölehästen och några islandshästar. Dölehästen är vår motsvarighet till nordsvensk. Jag red en kallblodstravare som var mycket trevlig. Första dagen lämnade vi Betostölen bakom oss och red runt en av de stora skidbackarna. Här fick vi känna på hästarna lite i trav. Annars gick större delen av dagen i ett fjällandskap med stenar, myrar och oändlig terräng. Man har gått om tid att spana över den vackra utsikten. Innsjän Bygdin är otroligt vacker. Vi tältade i Fagerdalen första natten. Middag åt vi vid en öppen lägereld. Enkel mat men rikligt. Hästarna hade fotjärn på natten och inhägnades med en enkel eltråd utan el. Andra dagen inleddes med dimma och regn. Regnet slutade snabbt men i den tjocka dimman fick vi se en renflock. En grupp med fyra tjurar spanande in oss och sprang mot oss flera gånger. En helt fantastisk upplevelse. Denna dag lämnade vi civilisationen helt och styrde upp mot Leirungsdalen. Måste säga att vyerna tog andan ur en. Vi tältade omgivna av berg på över 2000 meter i tre vädersträck. På morgonen den tredje dagen sken solen och vi fick underbara vyer över dalen i solskenet. Snön glittrade härligt. De dramatiska formerna blev mer runda. Dagen avslutades med en brant promenad ner till en stor sjö. På kvällen övernattade vi i Haugseter fjellstue och fick väldigt god mat. Sista dagen innehöll flera långa galopp och travsträckor eftersom vi red utmed långa grusvägar på fjället. Kul att få sträcka på benen, både för hästar och ryttare. Vi passerade också igenom ett tundralikt landskap i en nationalpark.





Se fler bilder nedan.
https://goo.gl/photos/D4nK6LVe6kZoAtmJA

Spanien - Pyrenéerna/Katalonien 2015
Denna långritt erbjöd stor variation, höga berg, slättlandskap och bergig kust med storslagna vyer. 

Vi började högt upp i bergen i byn L'Abella. Vi red upp i Pyrenéerna och Salarsa dalen. Det var mycket klättring och stroslagna vyer. Gillar man långa dagar är denna ritt perfekt. Vi red 39 km första dagen och det tog ca 7,5 h. Första natten tillbringade vi i en liten charmig bergsby, Oix. 

Dag två gick genom den bergiga regionen Alta Garrotxa. Vi hade långa klättringar upp och ner. Tog paus upp på en topp med spektakultära vyer. Otroligt varmt var det också och en häst fick problem med värmen. Men med en lång lunchpaus och tillgång till vatten återhämtade sig hästen. Luncherna var goda med bröd, frukt, varm mat och annat smått och gott. Vin kunde man också festa på! Smakade dock russin, väldigt sött! Vi sov i en dal på ett mindre pensionat.

Dag tre red vi utmed floden Muga, omgiven av vackra berg. Vi passerade gränsstaden till Frankrike. När vi fick chansen badade vi med hästarna. Min häst Nala gillade vatten och lyckades ofta blöta ner alla andra! Landskapet ändrade sig denna dag och det blev ett större inslag av korkek och blomstrande vegetation. Många långa galopper ute på slätten blev det också. Vi övernattade i Cantallops, en mysig stad där det även fanns casino. Här testade vi Cava, väldigt gott!

Dag fyra gick delvis inom vindistriktet Alvera. Det blev en dag med många långa galopper ute på slätten. Sedan klättrade vi upp i bergen närmare kusten. Vegetation var överdådig och hela sluttningarna lyste gult. Vegetationen är lägre och vi fick ta oss fram på små stigar. Innan dagen var över kunde vi doppa hästarna i Medelhavet. Övernattning i byn Garriguella. Här åt vi middag på en fin fiskresturang. Efter traditionell bergsmat med mycket kött var det en trevlig omväxling. 

Sista dagen klättrade vi högt upp utmed kusten. Fortfarande ett storslagit blommande landskap. Landskapet här har insiprerat den stora konstnären Salvador Dali. Lunch tog vi nere vid Medelhavet i Talavera bay. Vägen ner var minst sagt svårframkomlig. Hästarna fick ta sig fram som bergsgetter. Här fick de som ville bada i havet med hästarna. Dagen och ritten avslutades i staden Cadaqués, känd för Salvador Dali. Här kunde vi njuta av havet och lite shopping. 

Men vi var alla ledsna över att ritten var över. Det var fina hästar och min häst Nala var som en elitidrottsman. Hon drack när hon fick chansen och fyllde hela tiden på med ny energi. Hon klarade ritten med bravur och var knappt anfådd efter de långa dagarna med klättring. Ritten erbjöd stor variation. Boendet var bra och vi fick god traditionell mat. Vill man gå ner i vikt är det ingen hit! 




Se fler bilder nedan.

https://plus.google.com/photos/113644500554812568482/albums/6149766130371072961 

Kirgizitstan 2014
Detta var inte bara en ridresa utan en spännande resa till ett mycket vackert, trevligt och annorlunda land.
Vi anlände till Bishkek tidigt en morgon. Efter frukost åkte vi en halvdags biltur utmed norra sidan av sjön Issyk Kuhl till byn Barskoon, där ridresan skulle utgå ifrån. Vi hann med ett dopp i sjön på vägen. Sjö och sjö, inlandshav om man frågar mig. Vi fick en fantastisk lunch och middag hemma hos arrangören i en vacker jurta. Det fanns också tid att se byn, som låg vid foten av bergen.
Nästa morgon åkte vi upp till deras utestall och därifrån bar det av rakt upp i bergen. Jag fick en fin fux som hette Kashka. Han var lyhörd och rörde sig som en stor häst. De närmaste åtta dagarna red vi i bergen och bar all vår packning med oss. Vi sov i tält och all mat lagades över öppen eld. Vi var åtta stycken, tre svenskar och tre finnas. Resan kan lugnt sägas är inget för den höjdrädde. Jag stirrade rakt fram men kameran i högst hugg och litade på hästen. Man undrade ibland hur de kunde stå på fötterna.
Vi red ungefär halva siden västerut utmed sjön. Det var två bergskedjor som låg parallellt, där den bakre var högre och hade glaciärer. I de lägre bergen var naturen annorlunda än förväntat, det fanns mycket mer skog än förväntat. Överallt såg man betande djur och halvvilda hästflockar. Utspridda i bergen stötte vi också på bönder som flyttar upp i bergen med djuren under sommarhalvåret. Alla djuren mjölkades, inklusive hästarna.
Maten var jätte god, riktig husmanskost med kött, mycket grönsaker. Vitkål var också en populär ingrediens. Vi fick alltid bröd, nötter, torkad frukt och marmelad till måltiderna. Ingen behövde gå hungrig! Att tälta är alltid spännande, särskilt när hästflockar kom ner på besök på natten. Det var mer än en gång som vår hingst hamnade i bråk med andra hingstar. Vid lägerplatserna gick våra hästar lösa när vi var klara för dagen men på natten stod de tjudrade i långa linor.
Fjärde dagen var en lång dag och vi fick bada i varma källor. Välbehövligt efter så många dagar i sadeln med värme och sol. Detta blev en fartfylld dag och vi hade flera långa trav och galoppsträckor.
Nu vände turen inåt och uppåt. Bergen blev mer karga och bäckarna blev vita av glaciärvattnet. Sakta men säkert klättrade vi uppåt. Sista natten sov vi på 3000 meters höjd och de två sista dagarna hade vi höga pass att klättra över, sista dagen var vi uppe på 3776 meter! Man gjorde inte många knop precis. Det var så otroligt vackert och man fick känslan av att vara högst upp i världen. Tankarna gick till vår kära hobbits äventyr.
Sista dagen fick jag nästan en hjärtattack när vi skulle passera en fors. Det var bumlingar stora som jag vet inte vad. Vi blev tom ledda över. På andra sidan gick en raserad stig rakt upp. Det var bara att ta ett stadigt tag och jaga på hästen. Otroligt nog hände inget och jag har aldrig varit med om hästar som har varit så säkra på foten!
Resan var inte slut här. Nästa dag åkte vi en halvdag med bil till staden Karakol. En guide följde med och vi såg sevärdheter som marknaden och en katolsk kyrka. Vi kommer nog minnas B&B:t som den första riktiga toaletten! Nästa dag blev en heldag i bilen med motorstopp och brända bromsar. Alltid intressant att åka runt i ett främmande land. Sista dagen hade vi möjlighet att uppleva huvudstaden Bishkek. Man kan lugnt säga att mycket påminde om Ryssland. I Bishkek passade vi också på att lyxa till det med god mat. En tredjedel av priset ungefär. Ja det var sannerligen en annorlunda och spännande resa. Vi träffade otroligt härliga människor. Lunchen hos en herde uppe i bergen kommer jag aldrig glömma och inte heller den underbara familjen som hade Shepered's way trecking.

 

Fler bilder, ta en titt!

 

Portugal 2013

Långritt i Alentejo med samma boende i sex dagar. Tre deltagare från Sverige.

Vi hämtades med taxi på flygplatsen och efter en fartfylld tur kom vi fram till Herdade de Pesseguiero utanför Porto Covo. Gården låg jätte fint på en höjd ett stenkast från havet. På kvällen fick vi en välkomstmiddag, kalvköttet var helt sensationellt och smälte i munnen!


Första dagen red vi utmed kusten i sanddynorna med spektakulära vyer. Vi fick då chansen att prova vår tilldelade häst innan vi red tillbaka till gården. Min vackre lucitano Teatro var framåt och välriden. Middag intogs vid stranden, ca 10 minuters promenad från gården. Maten var jätte god och riktig portugisisk husmanskost. Ingen turistmat här inte. Ville man fick man skjuts ner till och hem ifrån resturangen. 


Andra dagen red vi norrut mot Porto Covo och vidare ut med kusten. Lunch serverades ljummen och det fanns olika rätter att välja mellan. Det kunde vara olika sorters kött och fisk med sallader och risotto. Hemgjorda chips var en riktig höjdare och de mjuka kakorna till efterrätt ska vi inte prata om. Vin och öl fanns också för den som vile. På eftermiddagen vände vi inåt land och uppför i vackra pinjeskogar. Hästarna parkerades i en hage över natten och vi kördes tillbaka till gården. På kvällarna hann vi med att bada på den relativt folktomma men underbara stranden. Vattnet var fortfarande varmt och skönt.


Tredje dagen red vi till en dal för att klättra vidare upp på en platå. Eucalyptysskogen skimrade härligt i blågrönt! Härliga vyer ut mot kusten. Vi parkerade hästarna i samma hage över natten och kördes hem till gården på kvällen.


Fjärde dagen red vi vidare till Godins dalen och ännu en platå med pinjeskogar. För att komma söderut fick vi passera floden Mira och då rida över en större bilbro. En från gården körde med saftblandare på taket och lotsade runt oss i trafiken. Lunch avnjöts på en höjd ovanför staden med ett stort sällskap av getingar…. Vi parkerade hästarna hos en äldre dam som bodde i en liten stuga utmed kusten med en galt som sällskap. 


Femte dagen red vi utmed den branta kustlinjen och hästarna fick pulsa i djup sand större delen av dagen. Vi red ett kortare pass och fick möjligheten att turista i staden Milfontes. Skjuts anordnades både dit och sedan hem till gården. 


Sjätte dagen var det dags att rida tillbaka. Efter att ha passerat den stora floden, över bilbron, red vi ut mot kusten och tog vår sista siesta där vi faktiskt hade lunchat första dagen. Sedan blev det full fart hemåt. Jag har aldrig galopperat så länge i hela mitt liv. Vi måste galopperat i säkert 10-15 minuter i ett svep. Väldigt fasinerande att hästarna inte flåsade det minsta. Svetten lackade i värmen men de hade otroligt god kondition.  Kvällen avslutades med en god middag och vi sa våra adjö.


Efter frukost och utvärdering kördes vi tillbaka till Lissabon med många härliga minnen!
 




Ta en titt på fler bilder!



Irland 2012

Långritt i Claire-Galway med olika boende i sex dagar. Fem deltagare varav fyra svenskar och en amerikan.


Efter ankomst fick man ta buss till byn Bird Hill där man hämtades av Bertie. Landskapet är otroligt på Irland och de häckkantade vägarna vindlar fram. Gården ligger idylliskt och är otroligt fin. Det enda som hörs är hästar som gnäggar eller möjligtvis andra djur. På kvällen fick vi en god tre rätters middag. Möjlighet gavs att köpa öl och vin som man också kunde parkera till nästa dag. 


På morgonen kördes vi ut till hästarna och jag blev tilldelad en vacker fullblodskorsning, D’Artagnan. Vi hade med oss två guider varje dag, detta år var det tjejer från Frankrike som jobbade på gården. Första dagen red vi i skogarna kring gården och intog även lunch framför en öppen brasa på gården. Sedan red vi vidare och parkerade hästarna i hagen. Vi kördes därefter tillbaka till gården. Fyra nätter bodde vi där innan vi inkvarterades på B&B. Efter en dag på hästryggen var det otroligt avslappnande att läsa en bok på gården eller ta en promenad i den vackra omgivningen.


Andra dagen red vi ut på de stora hedarna upp över Slieve Aughty bergen. Vi hade fina vyer över Lough Derg och floden Shannon. Vilda, eller lössläppta, hästar var en vanlig syn. Lunch bestod av olika sallader och röror med goda kakor och frukt som dessert. 


Tredje dagen klättrade vi återigen med vackra vyer. Från toppen kunde man skåda den ideala bilden av Irland. Efter lunch kom regnet. Lika bra det då vi skulle rida genom en sjö. Efter en galopp genom sjön så var vi ändå så blöta att vi inte brydde oss om lite regn. Så länge man satt i sadeln så gjorde det inget. Vi red igenom ett typiskt jordbrukslandskap på eftermiddagen. 


Fjärde dagen red vi på vackra skogsvägar upp till vackra utsikter över kungens dal. Denna natt övernattade vi på ett mycket fint B&B i byn Corofin. På kvällen var det bara att promenera till restaurangen där middagen var förbokad. Mycket och god mat!

Femte dagen red vi igenom the Burren nationalpark. Det blev till stor del ridning på vägar men landskapet vägde upp för det. Efter lunch fick vi också möjlighet att besöka The Burren perfumery, en lokal tillverkare av ekologiska crémer och annat. I och med att vi kom närmre och närmre kusten bytte vi boende även denna natt. Nu ett hotell i Lisdoonvarna. På kvällen anordnades en tur ut till the cliffs off Moher. Landskapet var helt spektakulärt och vi fick en härlig avslutning på dagen. 


Sjätte dagen lämnade vi the Burren och började vår färd ut mot havet. Efter lunch fick vi börja med en lång klättring till fots. Väl upp på toppen såg vi hela kusten med Aranöarna i fonden. Några sista snabba galopper hann vi med innan det var dags att lasta hästarna och säga våra hejdå. Vi som hade ridit hade dock en avskedsmiddag på kvällen på hotellet.

Nästa morgon tog vi oss till Galway för lite turistande innan hemresa från Dublin. Galway är helt klart värt ett besök och bo på B&B är mycket trevligt och prisvärt.  





Ta en titt på fler bilder!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar