söndag 26 januari 2020

En 3-åring firas med träningshelg!

I lördags fyllde Chili 3 år, tänk vad tiden har gått snabbt!! Vad bättre än att fira med två dagskurser för Jenny Wibäck. I lördags gick vi en kurs i externbelöning och idag en YES-lydnadskurs. En massa filmer togs men datorn vill inte hitta telefonen så jag får återkomma med dem.

Externbelöning gick bra. Funkade bra som start för Chili och hjälpte till med fokus. Fanns en massa varianter att träna. Nu har vi döpt externen efter Baily.... Vi skulle välja ett ord som ingen annan hade. En variant är omvänd lockelse. Det behöver vi definitivt pilla med men det är ju tacksamt på vintern. Då fixar vi till krypet på ett bra sätt. Just nu är hon alltför ivrig och även om armbågarna kan vara nere så kan bröstkorgen åka upp. Men bättre koncentration kommer nog lugnet. 

Idag fick vi klura på moment vi ville träna. Först tänka igenom vilka moment som är YES, för hunden ska tilläggas. Allt går ut på att vi väntar ut hunden på att den ska vilja träna. Då får vi fokus i starten och allt blir mycket lättare. Till skillnad då från många som kräver att hunden ska gå eller lockar och pockar med den. Att ge en gotta precis innan man går in på plan gör också att hunden tappar fokus. Jag fortsatt med externbelöning och det gick bra. Började med fritt följ och apportering. Tungapporten är lite väl rolig vilket gör att hon bär den dåligt. Hon tycker det är kul men hon jonglerar nästan med den i munnen. Vi testade att larma en boll i backen när hon var på väg ut och det funkade kanon. Nästa gång var hon fokuserad när hon grep och bar den mycket bättre. 

Sedan fick vi träna att fel också är rätt. Det gäller att hitta en skön känsla så vi fick döpa ett "fel" ord och reta hunden med belöningen. Genom att döpa felordet på ett positivt sätt tappar man själv inte känslan och hunden snuvas på belöningen. Funkade bra för att hunden ville jobba vidare. 

Vi avslutade med att fundera ut en kedja med 5 moment, delar eller konster. Vi skulle inte belöna utan vi skulle köra allt i ett svep utan avbrott. Funkade mycket bra och Chili höll en fin koncentration och blev jätte glad för slutbelöningen. Tanken är att vi belönar våra hundar för mycket. Genom att träna ett flyt och hålla hunden aktiv mellan momenten kan man få till ett bättre flyt på tävling. Tanken är att man ska skippa med en massa konstiga överdriva belöningar och annat som man ibland lägger till på tävling. Om man istället tränar på en bättre uthållighet och jobbar i sin bubbla blir träning och tävling mer likt. Intressant och resultatet blev mycket bra.

Demi fick träna på morgonen innan kursen och på lunchen så hon blev inte bortglömd. Idag var hon och rotade i allas fickor också när vi hade teori så hon var rätt nöjd....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar