fredag 19 juni 2015

Norgesemester

Då var Demi och jag hemkommen från en underbar Norge semester med fjällvandring och valläger. Vi var i Skarå, vid Lemonsjoen i Jotunheimen, och hälsade på Örjan som bedriver vallhundskurser i Norge för alla raser. 

Första dagen gick vi på tur och fick visning av fjället av Örjan med de fyrbenta Ask och Storm. Måste säga att landskapet var helt makalöst vackert. Om det inte hade varit för blåsten hade jag kunnat sitta på en topp och njuta hela dagen! På eftermiddagen fick jag och Demi hjälpa till att valla in fåren. Det var roligt men Demi var trött efter en lång tur!

På lägret deltog en isländsk vallhund som bl a skulle träna antiskall med hjälp av träning i fårhagen. Väldigt effektiv träning. Sedan deltog också en 3 månader gamal terv som skulle miljötränas. Den tyckte det var jätte kul med fåren och hade full fokus! Demi och jag tränade på under veckan. På platten har vi hamnat i konflikt men det gick bättre i skogen där jag kunde låta henne jobba fritt. Nu måste vi träna mer tempo då Demi inte har riktigt fått lov. Hon har dock en väldigt bra djurkänsla varför det inte är några problem. Vi hade också turen att få hjälpa till och släppa ut fåren på fjället. I Norge går djuren lösa under sommaren för att sedan hämtas in på hösten. Bonden gick före flocken med lite mat och så gick Örjan och Ask längst bak och höll ihop flocken. Efter ca en timmes promenad lät vi djuren söka sig ut på fjället och vi kopplade av med kaffe och kransekaka. Dagen efter hade djuren sökt sig ner till seter och vi flyttade upp dem en gång till.

Vi hade en underbar vecka och ser redan fram emot september och deltagande vid sanking. Vi hörde den vackra vägen hem över fjället och det låg fortfarande meterhöga vallar utmed fjällvägen. Nu har själen fått en dos av välbehag!!!!

Ta en titt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar